"Tiszta vizet hintek rátok, hogy megtisztuljatok minden tisztátalanságtól... Új szívet adok nektek, és új lelket oltok belétek." /Ez 36,25-26/

MI A KERESZTSÉG?

A keresztség által a megkeresztelt Isten gyermekévé és az egyház tagjává lesz. A kereszteléskor keresztnevet és vele védőszentet is kap a megkeresztelt.

KI RÉSZESÜLHET A KERESZTSÉG SZENTSÉGÉBEN?

Gyermek keresztelése esetén a keresztelést legalább az egyik szülőnek (vagy nevelőnek) kell kérni. A keresztelés előtt a szülők rövid keresztelési oktatásban részesülnek.

Felnőttek esetében a lakóhely szerint illetékes plébániához kell fordulni, ahol a felkészítést biztosítják.

HOGYAN?

Csecsemőkeresztelés esetén legalább az egyik szülőnek a plébánián kell jelentkezni irodaidőben, ill. időpont kérdésében az atyákkal is lehet egyeztetni.
A jelentkezéskor szükséges adatok, iratok:
1. a gyermek születési anyakönyvi kivonata, a választott védőszent neve
2. a szülők születési adatai, vallása, pontos lakcíme
3. házasságkötésük helye, ideje (amennyiben kötöttek egyházi vagy polgári házasságot)
4. a keresztszülő(k) neve, vallása, pontos lakcíme, keresztlevele a lakóhelyük szerinti plébániától
Csecsemők számára a keresztség szentségét szombatonként 17 órakor szolgáltatjuk ki.

Általános iskolás korú gyermekeket évente egy alkalommal keresztelünk felkészítést követően. Érdeklődni a hitoktatóknál lehet.

Felnőttek számára minden tanév elején keresztségi felkészítést indítunk a plébánián, melynek részletei a Hittanórák menüpontban olvashatóak.

Keresztszülői tisztség: keresztszülő kizárólag római, illetve görög katolikus vallásúnak keresztelt, 16. életévét betöltött, házas esetében szentségi házasságban élő személy lehet. Elvált személy abban az esetben lehet keresztszülő, ha egyedül él. Más keresztény vallású (evangélikus, református stb.) személy keresztszülőként nem, csak keresztelési tanúként anyakönyvezhető.

Joomla Templates: by JoomlaShack