A BOSI CSAPAT TÖRTÉNETE

(kötődve a bajnokság történetéhez)

 

Mielőtt a csapatról, illetve a bajnokságról írok leszögezem, hogy a Bosi az alapító csapatok közé tartozik.

 

A BOSI CSAPAT TÖRTÉNETE

(kötődve a bajnokság történetéhez)

 

Mielőtt a csapatról, illetve a bajnokságról írok leszögezem, hogy a Bosi az alapító csapatok közé tartozik.

 

 

Kb. 26 évvel ezelőtt, azaz 1985-ben kezdődött a plébánia fiataljainak életében, a fociban a rendszeresség. Ez annak volt köszönhető, hogy Fekete Lívia – aki hosszú évekig a Bosnyák téri Páduai szent Antal plébániára járt – osztálytársa volt Rétlaki Mártonnak. Rétlaki Marci a Városmajori katolikus templomba járt, akik a „Ganz pályán” rendszeresen fociztak. A két nevezett barát többször összehozta a két plébánia fiai között, a barátságos focimérkőzéseket. E mérkőzések színvonala még elmaradt a mai mérkőzések színvonalától, de a csapatok rendkívül lelkesen küzdöttek egymás ellen. Mivel a Városmajori csapat a Karolina úti templomba járó fiatalok ellen is többször játszott, így mi is kapcsolatba kerültünk és barátságos mérkőzéseket játszottunk, a Karolina úti csapattal.

Ebben az időben elkezdtük egy kicsit komolyabban venni, a plébánia fiataljai közül a focicsapatba történő tagok kiválasztását, hogy jobb eredményeket érhessünk el. Ez korántsem volt könnyű, mert az ország egyik legnagyobb területű plébániáján elég kevés volt, az igazán lelkes és amellett kicsit focizni tudó fiatal fiú. Emellett elég nagy volt és nagy ma is a fiatalok vándorlása. Mindezek ellenére, a kiválasztottak közül a „hűségesebekkel” elkezdtünk egymás között edző mérkőzéseket is játszani, amelyet időnként hétköznapokon bonyolítottunk le.

Emlékeim szerint, az első szervezett bajnokságunk 1987-ben kezdődött 4 csapat részvételével. (Bosi, Budavári Mátyás, Karolina, Városmajor)

A következő években csatlakoztak többek között az Örökimádás, a Krisztinaváros (Regnum elődje) stb. Egyre többen lettünk és már 8, illetve 10 csapatból állt a bajnokságunk. Közben az évek során csapatunkban – ahogy már említettem - elég nagy volt a vándorlás, mert sokan vidéken tanultak tovább, esetleg elköltöztek, úgyhogy nehéz volt az állandó csapattagok hosszabb ideig tartó összetartása. E miatt, többször hívtunk új játékosokat, már más plébániára járók közül is, sőt szükséges volt egy-két nem vallásos, de a baráti körbe tartozó játékos bevonása is. Ez sajnos a kapusokra is vonatkozott. Volt olyan évünk, hogy a 15 fő szinte minden mérkőzésen ott volt. Ezután kettéosztottuk a csapatot, de ezután többször előfordult, hogy alig tudtunk kiállni a mérkőzésekre.

Ebben az időben bírók- és többnyire tisztálkodási lehetőség nélkül játszottunk, 2x30 perc állóórás játékidővel, öt perc félidei szünettel. Ekkor mindenkinek biztosítania kellett a hazai mérkőzéseire, a focipályát. Ez számunkra sokáig, az Állatorvosi Egyetem kollégium aszfalttal burkolt pályája, majd később a Postás, illetve a Zuglói Ifjúsági Park aszfalttal burkolt pályája volt.

Számos évben ott voltunk az élmezőnyben, de az aszfalton (vagy salakon) zajló mérkőzéseken első helyezést egyszer sem sikerült elérnünk. Volt kétszer is olyan tavaszunk, amikor nem kaptunk ki és csak egy döntetlenünk volt. A végső siker csak azért maradt el, mert az őszi fordulókban „elszórtunk pontokat”.

Az első „profi” (fizetős) bajnokságunk 2001-ben volt a Budaörsi Kamaraerdőben lévő műfüves pályán. Itt volt bíró, öltözési-tisztálkodási lehetőségünk és 2x25 perc futóórás mérkőzés. Legszebb sikerünk (élményünk) az volt, hogy 2002-ben az Aranyászok palánkos pályáján, mi nyertük meg az első érmekkel is ellátott „profi” (fizetős) bajnokságot.

A csapatunk egy időre (2002. év) „leszálló” ágba került. Ennek oka az, hogy egy generáció (a miénk) lassan kiöregedett, mert családosok lettünk, mert nősülés után többen elköltöztek, illetve abbahagyták a focizást. Eljutottunk odáig, hogy 2005 nyarán az osztályozó mérkőzéseken – kondicionális problémák miatt – kikaptunk és kiestünk az első osztályból. (Az élet fintora az, hogy az osztályozón - egy ember kivételével - ott volt a 3 éve bajnokságot nyert csapatunk legerősebb felállása!)

A kiesésünk után komolyan felmerült az a kérdés, hogy a II. osztályban a fiatal, feltörekvő csapatok között tudjuk-e folytatni a bajnokságot, leszünk-e elegen és elég erősek ahhoz, hogy versenyben maradhassunk. A döntés kényszerű és kézenfekvő volt. Hozzuk le a plébániáról a fiataljainkat, gyerekeinket, illetve a korábban egyéb okból kimaradt vallásos barátainkat hívjuk vissza. Sikerült 3 db 14-15 éves fiatalt és két felnőttet beépíteni a csapatba. Az idei szezontól két, - az „ősrégi” Bosi csapatból - kimaradt játékost sikerült visszahívnunk. Így a csapat összetartó ereje és lelkesedése is megnövekedett, mert az „újak” között, gyakorlatilag csak hívő csapattagok szerepelnek.

A 2007-2008-as szezonban a fiataljaink játéka beérett, az új ifjú kapusunk személyben kiváló hálóőrünk lett. A végeredmény a 2. osztály 1. helyén végeztünk. Újabb kérdés, a vasárnap délutáni időpontot minden meghatározó játékosunk fel tudja-e vállalni. A szavazás és a lelkes fiataljaink ambíciója végül is a lehetőség kihasználását determinálta, így 3 év kihagyás után, csapatunkban megújulva, elindultunk az 1. osztályban.

Az 2008-2009. évi szezon 1. osztályában, az első szezonunk a saját elvárásainkon felül jól sikerült, hiszen a 3. helyet sikerült megszereznünk.

A 2009-2010. évi szezonra, két új fiatal játékos csatlakozásával úgy megerősödött a csapatunk, hogy az I. osztály eddigi legmagasabb pontszámával, 46 ponttal, 10 pont előnnyel és a gólkirályság megnyerésével toronymagasan megnyertük az I. osztályt. Mindeközben a torna legjobb kapusát is tagjaink között üdvözölhettük.

A 2010/2011-es szezonnak úgy vágtunk neki, hogy címvédésre készültünk. A címvédés sikeresen megtörtént, bár a teljesítményünk kicsit szerényebb volt az előző évhez képest.

Az idén 2011 szeptemberétől egy régi, idősebb tagunk elhagyta a csapatot és egy újabb ifjú taggal egészültünk ki. Az idei tét számunkra az, hogy sikerül-e egymás után harmadszorra is bajnoki címet nyernünk. Ez motiválja lelkes csapattagjainkat, remélem sikerül.

 

Az 1. osztályban elért eredményeink, az eddig eltel években:

  1. helyezés (3 db) 2001/2002, 2009/2010 és 2010-2011 szezon. (műfüvön)
  2. helyezés (4 db) (aszfalton, salakon)
  3. helyezés (3 db) 2000/2001, 2002/2003 és 2008-2009 szezon (műfüvön)Budapest, 2011. 09. 01.

Szabó Ferenc

Joomla Templates: from JoomlaShack