VASÁRNAPI GONDOLATOK

 

"C" ÉVKÖZI 18.  VASÁRNAP - Lk 12,13-21

 

 

„Több az ember vagyon nélkül, mint a vagyon ember nélkül!” (magyar közmondás)

 

Ha még soha nem voltál háborús veszélyben, a fogság magányában, a kínvallatás haláltusájában, vagy az éhezés satujában, jobb helyzetben vagy, mint 500 millió ember a Földön.
- Ha templomba járhatsz anélkül, hogy attól kellene félned, hogy megfenyegetnek, megkínoznak, vagy megölnek emiatt, szerencsésebb vagy, mint 3 milliárd ember.
- Ha van étel a hűtődben, ruha a testeden, tető a fejed felett, ahol aludni térhetsz, gazdagabb vagy, mint a Föld lakosságának 75 %-a. 
- Ha van pénzed a bankban, a pénztárcádban és a malacperselyedben, a világ legkiváltságosabb 8 %-ába tartozol.
- Ha a szüleid még élnek, és még mindig házasok, akkor már tényleg egy ritkaság vagy.

 

Kiábrándítóan hamis életfelfogás a csak gyűjtögető életforma. Az ilyen életet felőrli az örökös hajsza, megöli a testet, elpusztítja a lelket, barátságokat, házasságokat, emberi kapcsolatokat tesz tönkre. Megöl a kapzsi önmagában minden szép lelkületet, hiszen nem tud másért lelkesedni, csak az anyagiakért, bár azt is csak ideig-óráig, hiszen egy ponttól beáll a csömör, és attól kezdve gépiesen harácsol. Nem érzi a munka, az alkotás örömét, mert számára minden csak vagyongyűjtési lehetőség. Ez önzővé, beszűkültté, fukarrá tehet. A fukarságnak pedig nem jut más a maga kincséből, mint a félelem, hogy elveszíti.

 

Dolgozz úgy, mintha nem lenne szükséged pénzre.
Szeress úgy, mintha soha, senki nem ártott volna neked!
Táncolj kedvedre, úgy, mintha senki nem figyelne.


„Mindenki annyival lesz gazdagabb, mennyit a magáéból másoknak ad!” /Sergio Failoni (+1948) karmester/ 

 

 

 

Joomla Templates: by JoomlaShack