Ma megkezdődött a „szent három-nap”, hitünk legnagyobb titkának, a megváltásnak 3 napos ünnepe.

Nagycsütörtök az utolsó vacsora, az első szentmise, és a papság alapításának napja - a testvéri szeretet és az egység parancsának estéje. Jézus szeretetének kiáradását tapasztaljuk meg.

 

Ma, 18 órakor közvetítjük templomunkból a szentmisét. Ennek elején a jelképek az utolsó vacsora örömének hangulatát idézik. Ezért van a papság fehér miseruhában, ezért szól a mise elején az orgona, ezért van virág az oltáron, ezért szólalnak meg "Dicsőségre" minden templomban a harangok, a csengők, az orgona.  - De megjelennek a szomorúság, a fájdalom jelei is. Megrázó ellentét, hogy Jézust azon az estén árulják el, fogják el, amelyen szeretetének legnagyobb jeleit adja. A Dicsőség után nagyszombatig elnémulnak a csengők, harangok, az orgona... A csend jelzi a fájdalmat.

 

Amíg a világ fennáll, ebből a szentmiséből élünk. A felszentelt pap vagy püspök mindegyikben elismétli Jézus szavait a kenyér és a bor felett, ezzel a két anyag lényege változik meg. Jézus nem valami apró tárgyat akart ránk hagyni, hanem Önmagát adta az átváltoztatott kenyérben és borban. Csak a szeretet változtatja meg az eseményeket, a dolgokat. A mai estén lessük el Jézustól az alázatos szeretet, az odaadás titkát.

Joomla Templates: by JoomlaShack